top of page
Foto van schrijverErna

Rouw vaak een onzichtbaar onderdeel bij verzuim.

Bijgewerkt op: 6 sep. 2018

Wij maken tijdens ons leven veel verliezen mee, van kleine teleurstellingen tot grote veranderingen. Wanneer je een ouder of partner verliest, een scheiding of ontslag doormaakt of je gezondheid je in de steek laat, kan dit zo veel impact hebben dat het je gezin en je werk beïnvloedt.

Rouw als gevolg van een verlies kost veel energie en is vaak een prangend maar onzichtbaar onderdeel binnen organisaties. Op lange termijn kunnen er vage maar echte klachten ontstaan die niet altijd meer met verlies worden geassocieerd. Aangezien we steeds langer moeten doorwerken zal uitval door rouw een nog groter probleem gaan worden.

Hoe tolerant zijn we eigenlijk nog naar elkaar als het om rouw gaat en is dit ook bespreekbaar? Bijvoorbeeld: een werknemer verliest een oom. Er zijn bij dit overlijden geen verzuimdagen beschikbaar vanuit de cao en voor collega’s lijkt het verlies niet zo heftig. De werknemer heeft evenwel een bijzondere band met deze oom en heeft moeite met de verwerking van dit verlies. De collega’s en werkgever snappen dit niet en nemen het de werknemer eigenlijk kwalijk. De werknemer voelt zich onbegrepen en trekt zich terug. Als dit voortduurt geeft dit een voedingsbodem voor allerlei verwikkelingen en klachten en bestaat het risico van uitval.

Hoe blijf je als medewerker aan het werk als je je niet begrepen voelt en hoe voldoe je aan alle verwachtingen zonder aan jezelf voorbij te gaan. Het is van belang dat de leidinggevende goed hierop kan interacteren en dit probleem herkent om langdurig verzuim te voorkomen.

Rouw na een verlies heeft een functie: het is noodzakelijk om weer stap voor stap verder te kunnen in het leven. Als je vastloopt in een rouwproces kunnen er vage maar echte klachten ontstaan. Wees dan ook alert bij klachten als; Concentratieverlies, moeheid, hoofdpijn, stress, depressiviteit, terugtrek gedrag, het tonen van minder interesse en klagen. De werkgever heeft een grote verantwoordelijkheid om zijn bedrijf draaiend te houden en is zich niet altijd bewust wat er bij jou gaande is. Toch kan juist de werkgever er voor zorgdragen, je weer gemotiveerd terug te laten keren naar het werk of juist te voorkomen dat je uitvalt. Het bedrijf is mede- verantwoordelijk voor een effectief verzuimbeleid maar is het wel effectief genoeg gebleken? Effectief is namelijk ook een preventief beleid. Leidinggevenden zijn niet altijd capabel gebleken om een rouwende medewerker goed te ondersteunen en vaak is hierover ook geen beleid. Een brede blik of misschien wel een andere blik op het welzijn van werknemers maken wel degelijk het verschil en kan langdurig verzuim worden voorkomen.

Professionals kunnen leidinggevenden ondersteunen en adviseren zodat er meer draagvlak geboden kan worden aan de werknemer. Deze zal zich dan eerder uit de neerwaartse spiraal weten te worstelen en weer duurzaam inzetbaar zijn. Het voordeel voor de werkgever is dat de verzuimpercentages lager zullen uitvallen en jij je begrepen voelt. (onderzoeksrapport 2010-2011 Joyce Neijenhuis Methodiek Arbeid en Rouw)

Laat rouw niet het meest onzichtbare (psychisch)verzuimonderdeel zijn maar een onderdeel om samen onder de aandacht brengen.

Neem gerust contact met mij op voor informatie. tel 06-50637476 of mail naar info@well-linked.nl

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page